USB

USB (Universal Serial Bus) är en vanlig standard för att ansluta olika typer av enheter till datorer och andra elektroniska apparater. USB använder sig av en enkel och snabb anslutningsteknik som gör det möjligt att koppla samman enheter som datorer, tangentbord, mus, skrivare, externa hårddiskar, mobiltelefoner, kameror och mycket mer.

USB använder en seriell överföringsmetod. Det innebär att data skickas en bit åt gången i en sekvens, istället för parallell överföring där flera bitar skickas samtidigt på separata ledningar, som var fallet med äldre tekniker. Seriell överföring är mer pålitlig över längre avstånd och är mindre mottaglig för störningar jämfört med parallell överföring.

USB versioner

Det har funnits flera generationer av USB-standarder, var och en med ökande överföringshastigheter och förmågor:

 • USB 1.1: Den första generationen som introducerades med överföringshastigheter på upp till 12 Mbps (megabit per sekund). Det var vanligt för tangentbord, mus och långsammare enheter.
 • USB 2.0: Den andra generationen som var mycket populär och hade en maximal överföringshastighet på 480 Mbps. Det är fortfarande en vanlig standard för många enheter.
 • USB 3.0: Den tredje generationen introducerade snabbare överföringshastigheter på upp till 5 Gbps (gigabit per sekund). Den är även känd som ”SuperSpeed USB”. USB 3.0-portar är ofta markerade med en blå färg.
 • USB 3.1 / USB 3.1 Gen 2: Denna version ökade överföringshastigheterna till upp till 10 Gbps och kallas ibland för ”SuperSpeed+ USB”.
 • USB 3.2: Denna version introducerade ännu högre överföringshastigheter på upp till 20 Gbps för vissa enheter genom att kombinera flera kanaler.
 • USB 4.0: Den senaste standarden som ytterligare ökar överföringshastigheterna och stöder funktioner som DisplayPort och PCIe-tunneling för ännu större flexibilitet.

Det är viktigt att notera att USB-standarden även omfattar andra aspekter som laddningsförmåga och strömförsörjning, samt olika typer av kontakter och kablar. USB är en viktig standard som har gjort det enkelt att ansluta och använda en mängd olika enheter med datorer och andra elektroniska enheter.

USB kontakttyper

USB-standarder inkluderar olika typer av kontakter och kablar som är anpassade för olika ändamål och funktioner.

Här är några vanliga typer av USB-kontakter:

 • USB Type-A: Detta är den vanliga rektangulära kontakten som vi ofta använder för att ansluta enheter som USB-minnen, tangentbord, möss och andra till datorn. Den finns i olika generationer som USB 2.0, USB 3.0 och så vidare.
 • USB Type-B: Denna kontakt används främst för att ansluta skrivare, skannrar och andra perifera enheter till datorn. Den finns i flera varianter, inklusive USB-B Standard, Mini USB-B och Micro USB-B.
 • USB Micro-B: Denna kontakt är vanlig på äldre smartphones och vissa andra små enheter. Den finns i två huvudvarianter: Micro USB-B och Micro USB-B 3.0.
 • USB Mini-B: Denna kontakt användes tidigare på vissa kameror, externa hårddiskar och andra enheter. Den finns också i två huvudvarianter: Mini USB-B och Mini USB-B 3.0.
 • USB Type-C: USB-C är en reversibel kontakt som kan anslutas åt båda hållen. Den stöder högre datahastigheter, strömleverans och videoöverföring. USB-C-kontakten används i allt från bärbara datorer till smartphones och andra moderna enheter.
 • USB 3.1 Gen 1 / Gen 2 Type-A: Dessa är varianter av USB Type-A-kontakten som stöder USB 3.1-standardens högre datahastigheter.
 • USB 3.1 Gen 1 / Gen 2 Type-C: USB-C-kontakten finns också i olika generationer och stöder högre datahastigheter, strömleverans och andra avancerade funktioner.

Dessa är några exempel på de olika typerna av USB-kontakter som finns tillgängliga. Varje kontakt och kabeltyp har sina specifika användningsområden och fördelar beroende på enhetens behov och krav.