SATA

SATA, eller Serial ATA (Serial Advanced Technology Attachment), är en standard för dataöverföring mellan lagringsenheter och moderkort i en dator. Den ersatte den äldre parallella ATA (PATA) standarden som användes för att ansluta hårddiskar, SSD (Solid State Drives)-enheter och optiska enheter som CD/DVD-enheter.

SATA-kontakter färgas vanligtvis för att underlätta identifiering och installation av olika typer av SATA-enheter och kablar. De färgkodade kontakterna kan ge användaren visuell vägledning när de ansluter enheter till moderkortet eller andra SATA-portar.

De vanligaste färgkoderna som används för SATA-kontakter är:

 • Blåa SATA-kontakter används ofta för att ansluta primära lagringsenheter som hårddiskar eller SSD-enheter som har operativsystemet installerat. Detta hjälper till att identifiera den primära enheten som systemet kommer att starta från.
 • Svarta SATA-kontakter kan användas för att ansluta sekundära lagringsenheter, som extra hårddiskar eller SSD-enheter som inte innehåller operativsystemet.
 • Röda SATA-kontakter används ibland för att indikera speciella funktioner eller egenskaper. I vissa moderkort eller enheter kan röda kontakter användas för att visa att enheten stöder SATA 6 Gb/s (SATA III) -hastigheter.
 • Grön SATA-kontakter Ibland används gröna SATA-kontakter för att indikera externa SATA (eSATA) portar som finns på utsidan av datorn för att ansluta externa lagringsenheter.
 • Vitt SATA-kontakter används för att markera SATA Express-portar eller M.2-portar som stöder SATA-baserade enheter, som SATA Express SSD-enheter eller M.2 SATA SSD-enheter.

Dessa färgkodningar är dock inte standardiserade över alla tillverkare eller enheter. Det är viktigt att läsa moderkortets eller enhetens manual för att förstå vad de specifika färgkodningarna betyder.

Bild 1: SATA anslutningskontakter

SATA ger två huvudsakliga fördelar:

 • Först, kabeltyp. SATA använder tunna seriella kablar jämfört med de breda PATA-kablarna, vilket minskar trassel och förbättrar luftflödet i datorn.
 • Andra, överföringshastigheter. SATA introducerade högre hastigheter för dataöverföring, vilket möjliggjorde snabbare läs- och skrivhastigheter mellan lagringsenheten och moderkortet.

SATA versioner och överföringshastigheter

Utvecklingen av SATA-standarden har lett till flera olika versioner, var och en med förbättrade funktioner och ökad överföringshastighet:

 • SATA 1.0 (eller SATA 1.5 Gb/s) känd tidigare som SATA I är nu SATA revision 1
 • SATA 2.0 (eller SATA 3 Gb/s) känd tidigare som SATA II är nu SATA revision 2
 • SATA 3.0 (eller SATA 6 Gb/s) känd tidigare som SATA III är nu SATA revision 3
 • SATA 3.2 (eller SATA 16 Gb/s) känd tidigare som SATA III är nu SATA revision 3.2

Senare versioner av SATA-standarderna har inte fokuserat främst på ökad överföringshastighet, utan snarare på funktioner som bättre hantering av energiförbrukning och funktioner som hot-plug (möjligheten att ansluta och ta bort enheter utan att stänga av datorn).

Det är också viktigt att notera att med tiden har SATA-standardens hastigheter börjat nå sina begränsningar med tanke på de allt snabbare SSD-enheterna som använder NVMe (Non-Volatile Memory Express) via PCIe-gränssnittet. Därför har NVMe och PCIe blivit de främsta teknologierna för snabba lagringsenheter medan SATA fortfarande används för traditionella hårddiskar och äldre SSD-enheter.