HDD lagringsenheter

Traditionellt har den klassiska mekaniska hårddisken, HDD (Hard Disk Drive), varit en oumbärlig komponent för datorer. Sedan sin uppkomst på 1950-talet har den funnits som en central lagringsenhet i persondatorer under en lång tidsperiod. En sådan hårddisk består av en eller flera roterande metallskivor, och med hjälp av en mekanisk arm rör sig läshuvudet över dessa snurrande diskar för att lokalisera och bearbeta den data som processorn efterfrågar.

Formfaktor

Formfaktor för HDD, eller ”Hard Disk Drive”, refererar till den fysiska storleken och layouten på hårddisken. Det finns olika standardiserade formfaktorer för HDD-enheter som används i olika datorer och system.

Några av de vanligaste formfaktorerna inkluderar:

  1. 3.5-tums formfaktor: Cirka 3,5 tum (88,9 mm) bred och 1 tum (25,4 mm) hög. Detta är den vanligaste formfaktorn för stationära datorer. En 3.5-tums HDD är fysiskt större och används oftast som en intern enhet i stationära datorer och vissa servrar.
  2. 2.5-tums formfaktor: Cirka 2,5 tum (63,5 mm) bred och 0,4 till 0,6 tum (10,16 till 15,24 mm) hög, beroende på enhetens tjocklek. Denna mindre formfaktor används oftast för bärbara datorer och vissa mindre stationära datorer. 2.5-tums HDD-enheter är kompaktare och lättare än 3.5-tums enheter.
  3. 5.25-tums formfaktor: Denna större formfaktor används ibland för äldre datorer och servrar. Den används sällan idag för hårddiskar utan mer för optiska enheter som CD/DVD-enheter.

En 2.5-tums HDD med en tjocklek på 7 mm är en vanlig formfaktor för bärbara datorer och mindre enheter. Den kan rymmas i tunna och kompakta design och erbjuder lagringskapacitet för datorer som inte har utrymme för större komponenter. Denna formfaktor är också vanlig för hybridenheter som kombinerar traditionell mekanisk lagring med viss nivå av flashminne för snabbare prestanda.

Med introduktionen av solid-state-enheter (SSD) har formfaktorer för lagringsenheter också utvecklats. SSD-enheter har oftast 2.5-tums formfaktor, men det finns även mindre formfaktorer som M.2 och PCIe-kort som används för SSD-lagring.

Bild 1: 3,5″-hårddisk bredvid en 2,5 x 7 mm tjocklek”