PGA och LGA

Processorer kan anslutas till moderkortet med olika typer av anslutningsmöjligheter, vilka ofta benämns som PGA (Pin Grid Array) eller LGA (Land Grid Array). Här är en förklaring för var och en:

  • PGA (Pin Grid Array): Vid PGA-processorer är pinnarna på själva processorn som ansluts till ett motsvarande rutnät av små hål i sockeln på moderkortet. Pinnarna fungerar som kontaktledningar som förbinder processorn med moderkortet. PGA-anslutningen kräver att både pinnarna på processorn och hålen i sockeln är noggrant placerade för att passa ihop korrekt.
  • LGA (Land Grid Array): LGA-processorer har istället små kontakter på botten av processorn som ansluts till ett motsvarande rutnät av pinnar eller kontakter i sockeln på moderkortet. I detta fall är det processorns kontakter som bildar en kontakt med sockelns pinnar. Detta koncept ger en fördel genom att risken för skadade eller böjda pinnar på processorn minskas, eftersom de är skyddade på moderkortet istället.

Båda teknikerna har sina fördelar och nackdelar, och valet mellan PGA och LGA beror på tillverkarens design och arkitektur för processorn och moderkortet.

Intel och AMD använder olika typer av anslutningsmöjligheter för sina processorer:

  • Intel: Intel använder främst LGA för sina processorer.
  • AMD: AMD har använt både PGA och LGA för sina processorer. Sedan introduktionen av deras Ryzen-processorer har de övergått till LGA-liknande konstruktioner.

Det är viktigt att notera att detaljerna kan variera mellan olika generationer och modeller av processorer från både Intel och AMD.

AMD processor sockel

AMD processorer använder PGA-anslutningar för vissa av sina processorer, men de har en annan benämning för denna anslutningstyp. AMD använder termen ”AMx Socket” där x har varit 4 (PGA) och senast 5 (LGA) för deras Ryzen-processorer.

AM4-sockeln har en rad pinnar på processorns undersida som ansluter till motsvarande hål eller kontakter i sockeln på moderkortet. Denna anslutningstyp används i många av AMD:s Ryzen-serier och är en populär plattform för både stationära och bärbara datorer.

Med införandet av AM5-sockeln har AMD troligen övergått till en LGA-anslutning (Land Grid Array) och ersatt de tidigare anslutningspinnarna med plattor. Detta innebär en förändring i hur AMD processorer ska kopplas till moderkortet.

INTEL processor sockel

INTEL processorer använder LGA-socklar för att ansluta till moderkortet. Här är några vanliga LGA-sockelbeteckningar som Intel har använt genom åren:

  • LGA 1155: Användes för andra generationen Intel Core i-processorer (”Sandy Bridge”).
  • LGA 1150: Användes för fjärde generationen Intel Core i-processorer (”Haswell”).
  • LGA 1151: Används för sjätte, sjunde, åttonde och nionde generationen Intel Core i-processorer (”Skylake”, ”Kaby Lake”, ”Coffee Lake” och ”Coffee Lake Refresh”).
  • LGA 1200: Används för tionde och elfte generationen Intel Core i-processorer (”Comet Lake” och ”Rocket Lake”).
  • LGA 1700: Introducerades med tolfte generationen Intel Core i-processorer (”Alder Lake”).

Observera att dessa beteckningar representerar några av de vanligaste LGA-sockelbeteckningarna för Intel-processorer. Det är viktigt att kontrollera moderkortstillverkarens kompatibilitetslista för att säkerställa att den valda processorn och sockeln är kompatibla.