Partitioner

En hårddisk kan delas upp i flera partitioner, och varje partition fungerar som en separat enhet med sitt eget filsystem och lagringsutrymme. Partitioner används för att organisera och hantera data på hårddisken på ett strukturerat sätt.

Partitioner kan delas upp i primära och utökade partitioner, och här är en förklaring av skillnaden mellan dem:

  • Primära partitioner
  • Utökade partitioner
  • Logiska partitioner

Primära partitioner är de grundläggande partitionerna som du kan skapa på en hårddisk. En primär partition kan innehålla ett operativsystem och fungera som en separat enhet med sitt eget filsystem. Vanligtvis kan du skapa upp till fyra primära partitioner på en enda hårddisk. Om du använder alla fyra primära partitioner och vill skapa fler partitioner, behöver du använda en utökad partition. En av de primära partitioner anges som aktiv och används för att starta datorn.

Utökade partitioner är en särskild typ av partition som fungerar som en behållare för logiska partitioner. Om du har skapat fyra primära partitioner och vill skapa fler partitioner, kan du använda en utökad partition för att skapa fler logiska partitioner inuti den. Praktiskt taget kan du ha bara en utökad partition per hårddisk, men inom den utökade partitionen kan du skapa flera logiska partitioner.

Logiska partitioner är partitioner som skapas inuti en utökad partition. De fungerar som separat lagringsutrymme och kan ha olika filsystem och innehåll. Du kan skapa flera logiska partitioner inom en enda utökad partition.

Bild 2: Standard hårddisk, enkel konfiguration, fyra primära partitioner, en aktiv partition

Formatering av partitioner

När du skapar en partition på en hårddisk eller en annan lagringsenhet måste den vanligtvis formateras innan den kan användas. Formatering innebär att ett filsystem skapas på partitionen, vilket gör det möjligt för operativsystemet att organisera och lagra data på ett strukturerat sätt.

När du formaterar en partition skapas en filsystemstruktur på den som bestämmer hur data lagras, hanteras och återfinns. Detta filsystem definierar vilken typ av data som kan lagras, namnkonventioner för filer och mappar, samt hur åtkomstkontroll och rättigheter fungerar.

Det finns olika filsystem som kan användas för att formatera partitioner, såsom NTFS (New Technology File System), FAT32 (File Allocation Table 32), exFAT (Extended File Allocation Table), och mer. Vilket filsystem du väljer beror på dina behov och vilket operativsystem du använder.

När en partition formateras raderas befintliga data på den, så det är viktigt att säkerhetskopiera all viktig information innan du formaterar en partition. Efter formatering kan partitionen användas för att lagra och organisera data enligt det valda filsystemet.

Master Boot Record och Boot Sector

När en hårddisk partitioneras skapas två viktiga delar i början av hårddisken: Master Boot Record (MBR) och Boot-sektorn. Dessa två delar är avgörande för att starta och ladda operativsystemet på datorn.

MBR är en liten bit data som finns i den allra första sektorn på en hårddisk eller annan lagringsenhet. Den har en storlek på 512 byte. MBR innehåller en liten mängd kod och information om hårddiskens partitioner och bootprocessen. MBR lagrar bland annat partitionstabellen, som beskriver var partitionerna på hårddisken finns och deras storlek. Den innehåller också en speciell startkod kallad ”bootloader” som initierar laddningen av operativsystemet.

Direkt efter MBR kommer Boot-sector. Boot-sektorn innehåller ytterligare kod som är nödvändig för att starta operativsystemet. Den innehåller en del av bootloader-koden som MBR startar. Denna kod ansvarar för att ladda operativsystemet från den korrekta partitionen på hårddisken. Boot-sektorn innehåller också information om filsystemet som används på den specifika partitionen.

När datorn startar letar BIOS (eller UEFI på moderna system) efter MBR på den första sektorn av den primära startdisken. MBR laddar sedan bootloader-koden från boot-sektorn, och den här koden tar över för att initiera operativsystemets laddning.

Det är viktigt att notera att MBR och Boot-sektorn är en del av den gamla BIOS-bootprocessen. På moderna datorer och system med UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) har bootprocessen förändrats något och använder GPT (GUID Partition Table) istället för MBR för att hantera partitioner.

Bild 3: Standard MBR och GPT