Processorer

Det finns flera företag som är involverade i tillverkningen av processorer, och bland de mest framstående finns Intel och AMD. Utöver dessa giganter finns även mindre specialiserade företag som sysslar med tillverkning av processorer för specifika ändamål.

Intel grundades år 1968 av Robert Noyce och Gordon Moore. Företagets ursprungliga inriktning var tillverkning av minneskretsar. Ett år senare, 1969, såg grundandet av AMD dagens ljus, initierat av Jerry Sanders och sju andra tekniskt kunniga individer som tidigare arbetade på företaget Fairchild Semiconductor.

Intels processorer

Intels historik är präglad av framstående processorlösningar som Intel 8086, Intel 386, Intel Pentium samt Intel Core i7, för att nämna några exempel. Intel har segmenterat sina processorer enligt olika grupper, anpassade efter användningsområden:

  • Per enhetstyp: Bärbara datorer, vanliga stationära datorer, avancerade stationära datorer och bärbara datorer för arbetsstationer samt servrar.
  • Per användningskategori: Spelande, innehållsskapande, IoT (Internet of Things) och inbyggda applikationer samt Artificiell Intelligens (AI).

Inom dessa kategorier återfinns olika processorlinjer såsom Intel Xeon, Pentium, Celeron, Atom, Movidius, IoT och Core vPro. I den här sammanhanget koncentrerar vi oss på Intel Core-processorer:

Bild 1: 11:e generationens Intel Core i9-11900K
  • Intel Core X-Series.
  • Intel Core i9 med upp till 10 kärnor och 20 trådprocessorer i 10:e generationen.
  • Intel Core i7 med upp till 4 kärnor och 8 trådprocessorer i 11:e generationen.
  • Intel Core i5 med upp till 4 kärnor och 8 trådprocessorer i 11:e generationen.

AMD processorer

Vidare på AMD:s sida hittar vi processorer som AMD Athlon, AMD Ryzen och AMD Epyc. På liknande sätt som Intel har även AMD flera processorfamiljer. AMD har valt att benämna sina processorer som ”APU” (Accelerated Processing Units) istället för CPU. Denna benämning valideras genom att AMD:s processorer är utrustade med kraftfulla grafikkretsar av hög kvalitet, vilket motiverar användningen av GPU-benämningen. Även om detta är fallet så används ibland också termen ”CPU” eller AMD-processorer för att beskriva AMD:s produkter.

Bild 2: AMD Ryzen Threadripper 3990X (64c/128t)

Precis som för Intel delar även AMD upp sina processorer för användning i stationära datorer, bärbara datorer och servrar. Desktop-processorer är utformade för vanliga användare och företag. Inom denna kategori hittar vi olika alternativ, inklusive:

  • AMD Ryzen Threadripper Processors med imponerande upp till 64 kärnor och 128 trådprocessorer.
  • AMD Ryzen with Radeon Graphics med kärnor som varierar från 4 till 16 samt 32 trådprocessorer.
  • AMD Athlon with Radeon Graphics.

Denna översikt syftar till att ge en bredare förståelse för de olika företagen som producerar processorer, deras framstående modeller och de olika varianter som används för olika ändamål och målgrupper.

Processorers arbetsnamn (kodnamn)

Kodnamn för processorer och andra tekniska produkter används ofta av tillverkarna för att internt identifiera och organisera olika projekt och produkter. Dessa kodnamn kan vara baserade på olika teman, tekniska egenskaper eller helt enkelt vara kryptiska för att undvika att ge för mycket information till konkurrenterna innan produkterna officiellt lanseras.

När det gäller specifika kodnamn som ”Alder Lake”, ”Meteor Lake”, ”Vermeer” och ”Raphael”, är de namn som tillverkarna har valt för att representera olika generationer av deras processorer. De kan väljas av olika skäl, inklusive tekniska eller marknadsföringsmässiga. Ibland kan kodnamnen vara relaterade till geografiska platser, astronomiska termer, mytologiska figurer eller helt enkelt vara fantasifulla ord för att hålla spänningen kring produkten.

Tillverkare kan också välja att ändra eller uppdatera kodnamnen över tiden för att bättre representera produktens egenskaper eller för att ge en känsla av progression mellan olika generationer av produkter.

Speciella begrepp när man läser om processorer:

  • Kärnor: Antalet kärnor i en processor som kan arbeta samtidigt.
  • Klockfrekvens: Klockfrekvens: Hastigheten på vilken en processor arbetar, mäts i GHz.
  • Cache: Snabbt minne som lagrar data och instruktioner nära processorn för snabb åtkomst.
  • Arkitektur: Den övergripande designen av en processors struktur och funktion.
  • Thermal Design Power (TDP): Energiförbrukningen och värmeutvecklingen hos en processor.
  • Hyper-Threading: En teknik som gör att en fysisk kärna kan fungera som två logiska kärnor, vilket ökar multitasking-förmågan.
  • Overclocking: Att öka en processors klockfrekvens för att öka prestandan (kan vara riskabelt om det inte görs korrekt).
  • Turbo boost: En teknik som används av både Intel och AMD i sina processorer för att automatiskt öka klockfrekvensen på en eller flera av processorns kärnor när mer prestanda behövs. Detta gör att processorn kan arbeta snabbare och leverera bättre prestanda när det krävs, till exempel när du kör krävande applikationer eller spel. Turbo Boost fungerar inom processorns termiska och elektriska gränser för att säkerställa att ökningen i klockfrekvens är hållbar och säker.
  • Smart Cache: En typ av snabbt minne som används av processorn för att lagra och snabbt tillgängliggöra data som används ofta eller behövs snabbt. Det är en del av processorns cacheminne hierarki som syftar till att minska tiden det tar att hämta data från långsammare minnesenheter, som RAM.

Detta ger en översikt över de begrepp som är viktiga att förstå när man läser om processorer.

Klicka på länken för att få mer information om INTEL processorer: