Linux

Bild 1: Linux logo

Linux är en kärna i operativsystemet GNU/Linux. Detta operativsystem finns i flera versioner så kallade distributioner, där Ubuntu är en av de mest välkända. Linux är baserat på GNU General Public License, det är en upphovsrättslicens för fri programvara och den är baserat på fyra friheter:

 • Frihet att använda programvaran i valfritt syfte.
 • Friheten att undersöka programmet för att förstå hur det fungerar och använda dessa kunskaper i egna syften.
 • Friheten att fritt få vidare distribuera kopior för att hjälpa andra.
 • Friheten att förbättra programmet, anpassa det till egna krav och distribuera förbättringarna så att andra kan dra nytta av modifieringarna
Bild 2: Linus Tordvals

Linux härstammar från Unix, som utvecklades vid slutet av 1960-talet, och Minix ett operativsystem som utvecklades runt 1987. Linux började komma igång på riktigt vid 1996 då version 2.0 av Linux kärnan blev släppt. Nu kunde kärnan köra flera processorer samtidigt och då började stora företag använda Linux, till exempel år 1998 började företag som IBM, Compaq & Oracle publicera deras support för Linux.

Namnet Linux har sin egen historia. När Linus Torvalds började arbeta var hans syfte att skapa en kärna som han kallade för FREAX, en kombination av ”free” och ”freak”. Kärnan skulle användas fritt. Hans kamrat Ari Lemmke uppmanade Linus att ladda upp FREAX till ett nätverk så att kärnan kunde bli tillgänglig för användning. Tillslut laddades kärnan upp till FUNET, ett finskt universitet och forskningsnätverk. Men innan kärnan laddades upp till nätverket övertygade Ari Lemmke att byta från FREAX till Linux.

Linux kan användas till skrivbordsdatorer, mobiler, hand/fick datorer, mainframre servrar och även andra portabla maskiner.

90 % av världens mest kraftfulla superdatorer använder sig utav GNU/Linux och till denna imponerande statistik kan läggas till att topp tio superdatorer använder Linux 33,8 % jämfört med Microsoft som ligger på 7,3 %.

Bild 3: Richard Stallmans

Linux har även använts till animationer i berömda filmer som Titanic och Avatar.

År 1991 skapade Linux Torvalds operativsystem Linux, vid den tiden var han en student vid Helsingfors Universitet i Finland. Då var Unix och Minix operativsystem vanliga och man använde sig utav dessa system.

Operativsystemet Linux är ett resultat av Linus Torvalds kärna och Richard Stallmans fri mjukvara (GNU projekt). Hösten 1991 hade de tillsammans lyckats skapa ett operativsystem som fungerade tillräckligt bra för att för första gången visas den upp offentligt.

Nedan visas en informativ video hur Linux är uppbyggt, och hur Linux kommer in i våra liv.

 Installation

Att installera Linux är inte längre komplicerad som förr. Först behöver man ladda hem ISO filen för Ubuntu, exempelvis från deras officiella hemsida www.ubuntu.com/download. Sedan behöver man ett program som konfigurerar en USB-minne som bootbar. Det finns flera olika alternativ till program, till exempel Universal USB installer som kan hämtas från hemsidan www.pendrivelinux.com

Här beskrivs proceduren på USB installation. Installera från ett minne är användbart om du har en dator utan en CD-enhet (t.ex. en netbook). Ytterligare alternativa installationsmetoder finns men här ska vi fokusera endast på USB-installation.

Vad behöver jag för att komma igång?

 • Ett USB minne med en kapacitet på minst 2GB. Minnet kommer att formateras (raderas) under denna process, så kopiera alla filer som du vill behålla till en annan plats.
 • En dator som kan starta (boota) från ett USB-minne. Många äldre datorer kan inte starta från USB tills man ställer in så att datorn bootar i första hand från USB.
 • En dator med minst 384 MB systemminne (RAM), 6 GB ledigt hårddiskutrymme.
 • En fungerande Internetanslutning.
 • En ISO file med Ubuntu så att du kan sätta den på en minnessticka. Du hämtar ISO filen för Ubuntu från  www.ubuntu.com/getubuntu/download. Välj ditt land (eller en i närheten) från Download platsen listrutan. Klicka Ladda ned för att ladda ner.

USB installationsmedia

En installationsmedia innehar installationsfiler och är bootbar. För att konfigurera USB minnet som bootbar måste du ladda ner ett program med vilket du placerar ISO filen på USB minnet och konfigurerar minnet för att starta datorn med. Du kan inte bara kopiera .iso filen till minnet.

Konfigurera USB minnet som installationsmedia

Bild 4: Universal USB Installer

Gå till http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/ och ladda ner Universal-USB-Installer.exe fil. Spara den på skrivbordet eller någonstans du har kontroll på.

Dubbelklicka på filen för att köra den och följ instruktioner, se bilder till höger. Texten i grön visar sökvägen till ISO filen. När det är färdigt, stäng Universal USB Installer fönster och koppla bort USB minnet

Nu har du en USB installationsmedia till Ubuntu och då kan du börja att installera Ubuntu. Sätt in tillbaka USB minnet och starta om datorn. Om datorn kan boota från USB minnet kommer du att se Ubuntu bootsekvens, men om datorn bootar tillbaka till Windows ska du starta om datorn och så fort du ser text på skärmen ska du trycka på någon av följande tangent på skrivbordet: F1, F2, Del, Esc, F10, F11 eller F12. I en HP-dator kan du trycka på ESC och sedan F9 så att BIOS visar sig och då kan du ställa in boot-ordning.

 Systemkrav för Linux Ubuntu

Ubuntu Desktop Edition kräver följande:

 • Processor – 700 MHz
 • RAM-minne – 512 MB, men Ubuntu Desktop Edition kräver minst 4 GB
 • Diskutrymme – 5 GB
 • Grafikenhet – VGA med upplösning 1024×768 pix.

Installationsprocessen

Datorn startar upp från USB-minnet. Ganska omgående vill den ha ett svar från dig. Det första vi ser är frågan om språket och om vi vill installera den.  En lista över systemkravet visas. Här finns möjlighet att under installation ladda ned alla uppdateringar och att installera tredjeparts applikationer.
Nu ska installationstyp väljas. Första alternativ är lämpligt att välja ut med tanke på att Ubuntu blir det enda installerat operativsystem.  Ubuntu själv tar över hårddiskpartitionering och meddelar vilka ändringar kommer att ske. Observera att två partitioner kommer att skapas och formateras på en SCSI hårddisk (sda). Den ena partition med filsystemet ext4 och den andra som swap.
 
Nu ska väljas platsen du kommer att köra denna Ubuntu (tidszon) Nu ska du välja ett språk för tangentbordet, och du väljer svenska helt klart! Du får till och med testa svenska bokstäver.
Datorn ska användas i början av en användare. Skapa ditt konto och ställ in lösenord (inga automatiska inloggningar). Nu sätts igång installationen enligt informationen du mattade in i förberedelsen.

När installationen är komplett ska datorn startas om. Därefter kör en uppdatering för att ha en fullständig Linux maskin.

 Linux vs Windows

Man kan inte riktigt säga att Windows är bättre än Linux eller tvärtom dok kan dem jämföras för att se några skillnader mellan dem:

 • De flesta Linux versioner är tillgängliga och kostnadsfria, Windows kostar per licenserat kopia.
 • Linux är mer pålitlig, det är mindre risk att bli utsatt för virus medans Windows är mer känslig och öppen mot virus och attacker.
 • Windows har sammanhängande program som Word, Excel, Powerpoint, osv. Linux har mindre utbud när det kommer till program, spel etc.
 • Den definitiva skillnaden är det att Linux är ett operativsystem men öppen kärna vilket Windows inte är det.